טלפון: 050-8543340 | אימייל: davidrevach1@gmail.com
דודו רווח – דרך היוגה
  • אודות
    • המלצות
  • קליניקה
    • טיפול אינטגרטיבי
    • האתה יוגה ברוח השאדו יוגה
    • טיפול בתנועה
    • קורס להכשרת מטפלים בתנועה בסגנון shin sen do
    • פוקוסינג
    • זן שיאצו
    • טווינה
    • טיפול בהתמכרויות
  • שיעורי יוגה ותנועה
  • סדנאות
  • מאמרים
    • טיפול בתנועה
    • יוגה
    • פילוסופיה
    • תוספי תזונה
  • גלריות
  • צור קשר
  • דף בית
  • אודות
  • קליניקה
  • שיעורי יוגה ותנועה
  • תוספי תזונה
  • סדנאות
  • מאמרים
  • גלריות
  • צור קשר
ראשי » מאמרים » אסנות המפתח-תשעת שערי הגוף

אסנות המפתח-תשעת שערי הגוף

9 בינואר 2015 19:46 אין תגובות admin

בכדי להבין את התפתחות השלב השלישי של ההאתה יוגה-אסנה.צריך לחזור ולחקור את הטקסטים היותר מוקדמים של היוגה.

הטקסטים המוקדמים של ההתה-יוגה מסכימים כולם על תשע האסנות הבסיסיות והחשובות מכולן.שמהן,נגזרו והתפתחו כל הוואריאציות שאנו מכירים היום.

 

תשע אסנות אלו הם הזרע לכל האפשרויות הבלתי מוגבלות של התנועה ולכל שאר התנוחות שקימות. השליטה בתשע האסנות האלו תיתן את הבסיס הנדרש לשליטה בתנוחות מתקדמות יותר.

 

תשע אסנות המפתח:

Baekasana-תנוחת העגור

Bhujangasana-תנוחת הנחש (קוברה)

Mandukasana-תנוחת הצפרדע

Kurmasana-תנוחת הצב

Mayurasana-תנוחת הטווס

-Bhadrasanaתנוחת הפרפר

Siddhasana-תנוחת החכם

Badda padmasana-תנוחת הלוטוס הקשור

Kukkutasana-תנוחת התרנגול

 

במאמר זה אנסה להסביר מעט על תנוחות אלו ועל דרך ביצוען הנכון.כמו כן,אנסהלפשט ולבהר את התפתחות האתה-יוגה .

 

Baekasana-תנוחת העגור:

 

הגוף דומה בתנוחה זו לעגור בבריכת מים,ומכאן שם התנוחה.שבו ישיבה שפופה על העקבים כשכפות הרגליים צמודות.סוליות כפות הרגליים והעקבים צריכים להיות לגמרי על הרצפה.הרימו את הישבנים מן הרצפה והתאזנו.פסקו את הברכיים והרכינו את החלק העליון של הגוף לפנים.נשפו,כרכו את הזרועות סביב הברכיים הכפופות והניחו את כפות הידיים על הרצפה.כופפו את המפרקים,הרימו את העקבים מן הרצפה,הביאו את החלק העליון של הגוף עוד קדימה והניחו את השוקיים על גב החלק העליון של הזרועות קרוב לבתי השחי.נשמו 2 או 3 נשימות.נשפו,נדדו את הגוף קדימה והרימו את אצבעות הרגליים מן הרצפה.יישרו את הידיים ומתחו אותן והאזנו את הגוף כולו על כפות הידיים.הישארו בתנוחה במשך 20 עד 30 שניות כשאתם נושמים נשימות רגילות.נשפו,כופפו את המפרקים,הורידו את החלק העליון של הגוף,שחררו את הרגליים מבתי השחי,חזרו לישיבה שפופה על הרצפה והרפו.

 

השפעות: אסאנה זו מחזקת את הזרועות ואת אברי הבטן מכיוון שאלה מתכווצים,כמו כן שרירי הגב והבטן מתחזקים ושיווי המשקל משתפר.

 

Bhujangasana-תנוחת הנחש (קוברה):

 

בהוג'אנגא פירושה נחש.בתנוחה זו,שכבו על הבטן על הרצפה,פנים למטה.מתחו את הרגלים,ברכיים הדוקות וכפות הרגלים צמודות.אצבעות הרגלים פונות ישר ולאחור.הניחו את כפות הידיים לציידי אגן הירכיים.נשפו,לחצו את כפות הידיים בחוזקה לרצפה ומשכו מעלה את החלק העליון של הגוף.נשמו 2 נשימות.

נשפו,הרימו את החלק העליון של הגוף עד שהחיק יבוא במגע עם הרצפה והישארו בתנוחה זו כשמשקל הגוף על הרגליים ועל כפות הידיים.הטו את הראש לאחור.חשוב לא לתת לראש לקרוס לתוך הכתפיים.כווצו את פי הטבעת ואת הישבנים,הדקו את הירכיים.הישארו בתנוחה זו כ10-20 שניות , כשאתם נושמים נשימות רגילות.

נשפו,כופפו את המרפקים והניחו את החלק העליון של הגוף על הרצפה.

 

השפעות: תרופת כל לעמוד שדרה פגום ובמקרים של פריצות דיסק קלות מחזיר התרגול של תנוחה זו את הדיסקים למקומם המקורי.נוצר טונוס באזור עמוד השדרה והחזה נפתח במלואו.הכליות מקבלות עיסוי,ובלוטות יותרת הכליה מגורות.תנוחה מאוד מעוררת וממריצה ולכן מומלצת יותר בשעות הבוקר.

 

Mandukasana-תנוחת הצפרדע:

 

הפעולה באסנה זו דומה לפעולת הצפרדע ומכאן שמה.

שכבו על הבטן על הרצפה,שהפנים מטה.מתחו את הזרועות לאחור.נשפו,כופפו את הברכיים וקרבו את העקבים לעבר הירכיים.אחזו ביד ימין את כף רגל ימין וביד שמאל את כף רגל שמאל.נשמו 2 נשימות.נשפו,הרימו את הראש ואת החלק העליון של הגוף מן הרצפה והביטו מעלה.כעת סובבו את כפות הידיים כך שהחלק הפנימי שלהן יגע בגב כף הרגל כשאצבעות כפות הרגלים פונות לראש.דחפו את הידיים עוד מטה והביאו את אצבעות הרגליים ואת העקבים קרוב לרצפה.השאירו את האמות,משורשי כפות הידיים עד המרפקים,מאונכות.כאשר הברכיים והקרסוליים מתגמשים,העקבים יכולים לגעת ברצפה.הישארו בתנוחה 15-30 שניות,אך על תעצרו את הנשימה.בכל מקרה של כאב חד בגב תחתון או בברכיים לצאת מהתנוחה.נשפו,שחררו את כפות הידיים מכפות הרגליים,ישרו את הרגליים והרפו.

 

השפעות: איברי הבטן מפיקים תועלת רבה מאסאנה זו מכיוון שהם נלחצים לרצפה.הברכיים מתחזקות והתנוחה משחררת כאבים במפרקי הברכיים כתוצאה משגרון וצינית.התנוחה מקלה גם כאשר קיימת תזוזה פנימית של מפרקי הברכיים.לחץ הידיים על כפות הרגליים יוצר קשת נאותה ולכן מרפא פלטפוס.התנוחה עוזרת לקרסוליים נקועים ומחזקת אותם.התנוחה משחררת גם כאבים בעקבים.ע"י תרגול מתמשך של אסאנה זו,מתרככים העקבים.אנשים הסובלים מדרבנים בעקבים מפיקים תועלת רבה מתנוחה זו.

 

 

Kurmasana-תנוחת הצב:

 

קורמא פירושה צב.שבו על הרצפה כשהרגליים מתוחות וישרות לפנים.פסקו את הרגלים עד שהמרחק בין הברכיים יהיה כ-45 ס"מ.כופפו את הברכיים והרימו אותן על-ידי קירוב כפות הרגלים לחלק העליון של הגוף.נשפו,כופפו את החלק העליון של הגוף לפנים והכניסו את הידיים בזו אחר זו מתחת לברכיים.דחפו את הזרועות מתחת לברכיים ומתחו אותן לצדדים.הניחו את הכתפיים על הרצפה והשאירו את כפות הידיים עליה,נשמו נשימה אחת.

נשפו,מתחו עוד יותר את החלק העליון של הגוף,הושיטו את הצוואר והביאו את המצח ולאחר מכן את הסנטר ולבסוף את החזה,אל הרצפה.לאחר מכן,יישרו שוב את הרגליים.כעת יהיו הברכיים ליד בתי השחי והצד האחורי של הברכיים יגע בחלק העליון של גב בזרועות ליד בתי השחי.

הגבירו את המתיחה בהדרגה עד שהסנטר והחזה ינוחו לרצפה.מתחו את הרגליים מתיחה מלאה ולחצו את העקבים על הרצפה.זהו השלב הראשון.הישארו במצב זה במצב זה במשך 30 עד 60 שניות.כעת סובבו את שורשי כפות הידיים כך שפנים כפות הידיים יפנה כלפי מעלה והעבירו את הזרועות הרחק מן הכתפיים כשאתם משארים את הרגליים,החלק העליון של הגוף והראש באותו מצב.מתחו את הזרועות ישר כך שהאמות יהיו קרוב למפרקי הירכיים.הישארו במצב זה מבלי לכפוף את המפרקים במשך 30 עד 60 שניות.זהו השלב השני של התנוחה.

כופפו והרימו את הברכיים.לאחר מכן הרימו מעט את החזה מן הרצפה,כופפו את המפרקים והעבירו את הידיים אל מאחורי הגב ואחזו את כפות הידיים זו בזו. כעת העבירו את כפות הרגליים לכיוון הראש.שלבו אותן בקרסוליים כשאתם מניחים את כף רגל ימין על כף רגל שמאל או להפך.נשפו,הכניסו את הראש בין הרגליים והשאירו את המצח על הרצפה.הקודקוד יגע בכפות הרגליים השלובות ליד הקרסוליים.זהו השלב הסופי המכונה: סופטה קורמאסאנה.רצוי להחליף את שליבת הרגליים במהלך השהייה  במנח הסופי.שאפו,הרימו את הראש ושחררו את כפות הידיים וכפות הרגליים.מתחו את הרגליים ישר לפנים,שכבו על הרצפה והרפו.נשמו נשימות רגילות בשלושת השלבים המתוארים לעיל.

 

השפעות:  "כאשר,שוב כמו צב הוא מושך את איבריו פנימה מכל הצדדים,הוא מושך את חושיו ממושאי החושים,ואז הבנתו נעשית מאוזנת היטב" (בהגאוואד גיטה,נאום שני,פסוק 58).בתנוחה זו נמשכים האיברים והגוף דומה לצב.המחשבה הופכת שקטה והמתרגל מפתח קור רוח הן בצער והן בשמחה.התנוחה יוצרת טונוס בעמוד השדרה ומפעילה את איברי הבטן.היא מרגיעה את עצבי המוח ולאחר שמסיימים אותה חשים רעננים כמו לאחר שינה ארוכה ללא הפרעות.אסאנה זו מכינה את השוחר לשלב החמישי בתרגול,כלומר,לפראטיאהארה(משיכת החושים פנימה).

 

Mayurasana-תנוחת הטווס:

 

כרעו ברכיים על הרצפה בפיסוק קל.רכנו קדימה,הפכו את כפות הידיים והניחו אותן על הרצפה.הזרתות צריכות לגעת זו בזו והאצבעות צריכות להיות מופנות לכיוון כפות הרגליים.כופפו את המפרקים והשאירו את האמות צמודות.הניחו את הסרעפת על המפרקים ואת החזה על גב הזרועות.יישרו את הרגליים  והשאירו אותן צמודות וחזקות.

נשפו,הביאו את משקל הגוף לשורשי כפות הידיים ולכפות הידיים,הרימו את הרגליים מן הרצפה(בזו אחר זו או ביחד)ובו זמנית מתחו את החלק העליון של הגוף ואת הראש לפנים.כל הגוף צריך להיות מקביל לרצפה כשהרגליים מתוחות וכפות הרגליים צמודות.הישארו בתנוחה זו כפי יכולתכם,כשאתם מאריכים בהדרגה את הזמן עד שתגיעו ל-30 עד 60 שניות.אל תפעילו לחץ על הצלעות.הנשימה תהיה כבדה מכיוון שהסרעפת לחוצה.הורידו תחילה את הראש לרצפה ולאחר מכן את הרגליים.הניחו את הברכיים לצד כפות הידיים,לאחר מכן הרימו את כפות הידיים והרפו.לאחר שתשלטו בתנוחה,למדו לשלב רגליים כמו בפאדמאסאנה(לוטוס)במקום להשאירן ישרות.

 

השפעות: אסאנה זו יוצרת טונוס מצוין באזור הבטן.כתוצאה מהלחץ שמפעילים המפרקים על אב העורקים של הבטן זורם הדם בצורה נאותה באברי הבטן.הדבר משפר את העיכול,מרפא מחלות בקיבה ובטחול ומונע הצטברות רעלנים הנובעים מהרגלי אכילה גרועים.אנשים הסובלים מסוכרת יפיקו תועלת מן התנוחה.   "כמו שהטווס משמיד נחשים,מחסלת תנוחה זו את הרעלנים בגוף".היא מחזקת את האמות,שורשי כפות הידיים והמפרקים.

 

-Bhadrasanaתנוחת קרסול-ברך (פרפר):

 

פשוט את הרגליים כשסוליות כפות הרגליים נוגעות זו בזו ישירות.קפל את הרגליים בברכיים.מבלי לתת לסוליות לאבד מגע,משוך אותן כלפי הגוף ושים את העקבים סמוך למפשעה.שלב את כפות ידיך סביב כפות הרגליים ומתח את גבך.  הרפה את הברכיים כמה שניתן.השאר בתנוחה זו כ 15 נשימות.

השפעות:תנוחה זו מותחת את השרירים של הירכיים,השוקיים וכפות הרגליים.כמו כן יש השפעה גדולה על טווח התנועה של מפרק אגן ירך.מחזורים של תנוחה זו, בשלוב כפיפה קדימה, מתקנים אי סדירות במחזור החודשי ועוזרים לשחלות לתפקד כראוי.התנוחה מומלצת לנשים בהריון.ישיבה יומיומית בתנוחה זו מונעת ורידים ודליות ברגליים.

Siddhasana-תנוחת החכם:

 

סידא פירושה ישות חצי אלוהית שאמורה להיות טהורה וקדושה ביותר,בעלת יכולות על טבעיות המכונות סידהיס. סידהא פירושה גם חכם,נביא וחוזה מלאי השראה.בכתבים מצוין ש: "מבין 84 האסנות,צריך תמיד לתרגל את הסידאהאסאנה.היא מטהרת 72,000 נאדיס."

:היוגי השוקע בהרהורים על אטמאן ומקפיד על תזונה מתונה,אם הוא מתרגל סידהאסאנה במשך שתים עשרה שנים,הוא משיג את היוגה סידהיס."

שבו על הרצפה,כשהרגליים מתוחות וישרות לפנים.כופפו את רגל שמאל בברך.אחזו בכף רגל שמאל בשתי הידיים,הניחו את העקב ליד חיץ הנקביים והניחו את כף רגל שמאל על ירך ימין.כעת כופפו את רגל ימין בברך והניחו את כף רגל ימין על קרסול שמאל,כשאתם משאירים את העקב הימני על עצם החיק.הניחו את כף רגל ימין בין הירך והשוק של רגל שמאל.

אל תשעינו את הגוף על העקבים.

מתחו את הזרועות לפנים והניחו את גב כפות הידיים על הברכיים כך שהן יפנו מעלה.הצמידו את האגודלים ואת האצבעות המראות והשאירו את שאר האצבעות פתוחות(גננ'ה מודרה).הישארו בתנוחה זו כמה שתוכלו.שחררו את כפות הרגליים ונוחו זמן מה.לאחר מכן חזרו על התנוחה במשך פרק זמן זהה,כאשר כעת אתם מניחים את העקב הימני ליד חיץ הנקביים תחילה ולאחר מכן את כף רגל שמאל על הקרסול הימני כפי שתואר לעיל.

 

השפעות: תנוחה זו שומרת על אזור חיץ הנקביים בריא.כמו בלוטוס,גם תנוחה זו היא אחת מן האסנות המרפות ביותר.אסאנה זו מומלצת גם לתרגול פראנאיאמה ולמדיטציה.מנקודת מבט פיזית טהורה,אסאנה זו טובה לריפוי נוקשות בברכיים ובקרסוליים.בתנוחה זו הדם זורם היטב באזור המותניים והבטן והיא יוצרת טונוס באזור התחתון של עמוד השדרה ובאיברי הבטן.

 

Badda padmasana-תנוחת הלוטוס הקשור:

 

באדהה פירושה קשור,מאופק.בתנוחה זו הידיים שלובות מאחור והבהונות נתפסים מאחור.הגוף קשור בין הרגליים השלובות מלפנים והידיים השלובות מאחור ומכאן שם התנוחה.

שבו בלוטוס.נשפו,סובבו את זרוע שמאל לאחור מן הכתף והביאו את כף היד קרוב לירך.תפסו את הבוהן השמאלית,הישארו במצב זה ושאפו.באופן דומה,עם הנשיפה,סובבו את זרוע ימין לאחור מן הכתף,הביאו אותה קרוב לירך השמאלית ותפסו את הבוהן הימנית.אם קשה לתפוס את הבהונות מתחו את הכתפיים לאחור,כך שהשכמות יתקרבו זו לזו.מעט תרגול בסיבוב הזרועות לאחור עם הנשיפה יאפשר לכם לתפוס את הבהונות.

אם כף רגל ימין נמצאת תחילה על ירך שמאל ולאחר מכן כף רגל שמאל על ירך ימין,תפסו את בוהן שמאל תחילה ולאחר מכן את בוהן ימין,ולהפך.תפסו תחילה את הבוהן של כף הרגל העליונה.

משכו את הראש לאחור רחוק ככל האפשר ונשמו כמה נשימות עמוקות.שאפו שאיפה עמוקה,ולאחר מכן עם הנשיפה כופפו את החלק העליון של הגוף לפנים מן הירכיים והניחו את הראש על הרצפה,מבלי לשחרר את הבהונות מאחיזת הידיים.

 

השפעות: שילוב הידיים מאחור פותח את החזה ומגביר את טווח התנועה של הכתפיים.התנוחה בשילוב כפיפה קדימה מחזקת את פעילות המעיים ודוחפת מטה את הפסולת המצטברת במעי הגס וכתוצאה מכך משחררת עצירות ומגבירה את עוצמת העיכול.ב.ק.ס איינגאר כותב שאסאנה זו יעילה במיוחד כדי להעיר את אנרגית הקונדאליני.

 

Kukkutasana-תנוחת התרנגול:

 

קוקטא פירושה תרנגול,שתנוחה זו דומה לו.

שבו בתנוחת לוטוס.הכניסו את כפות הידיים ברווח שבין הירך והשוק ליד הברכיים.התחילו עם האצבעות ובהדרגה דחפו את כפות הידיים מטה עד למפרקים.נשפו,הרימו את הגוף מן הרצפה והתאזנו על כפות הידיים כשאתם משאירים את האגודלים צמודים.שמרו על האיזון זמן ממושך ככל שתוכלו כשאתם נושמים נשימות רגילות.חזרו לרצפה,שחררו את כפות הידיים,שנו את שליבת הרגליים וחזרו על התנוחה.

 

השפעות: תנוחה זו מחזקת את שורשי כפות הידיים ואת דפנות הבטן.

כמו כן,שיווי המשקל משתפר.

_________________________________

 

השאלה הגדולה שנשאלת כאן היא-האם היו תנוחות או סדרות של תנועות שמכינות את הגוף לאסנות מורכבות אלו? מניסיוני כמתרגל וכמורה  מדובר במקבץ של תנוחות מורכבות,מאתגרות ואפילו מסוכנות לתלמידים מסוימים.בתור תלמיד ומורה למדתי ולימדתי את רוב תנוחות אלו רק לאחר מספר חודשים ולעיתים שנים של תרגול.

הרי, לרוב האוכלוסייה שלא מתאמנת על בסיס קבוע ,טווח התנועה במפרקי כף הרגל,קרסול,ברך,אגן-ירך,כתף וחוליות עמוד השדרה מוגבל יחסית.ומתיאור אסאנות אלו אפשר להבין שהמתרגל המתחיל יתקשה מאוד לבצע תנוחות אלו ואפילו יסתכן בפציעה.

שאלה זו עוררה את מחשבתי וגרמה לי להסיק מסקנות על התרגול שקדם ל 9 תנוחות אלו.

שאלות ותהיות אלו הביאו אותי לחזור ולחקור את הבסיס האנתרופולגי של התפתחות היוגה.

 בשנת 1923 שני מהנדסים בריטיים נשלחו ל"נקור" (עיר בצפון הודו) לשם בניית מסילת רכבת. הם נעזרו במקומיים בכדי למצוא סלעים לשם בניית המסילה. אחד המקומיים לקח אותם למאגר גדול של אבנים מסותתות.המהנדסים גילו שהוא לקח אותם לאתר ארכיאולוגי עתיק. במקום זה נתגלו 2 ערים עתיקות שנקראו-"harapa" ן"mohenjo-daro" .גילו  שבשתי ערים אלו הייתה קיימת-"תרבות עמק האינדוס".תרבות זו שגשגה בערך בשנת 3500 לפני הספירה .

נמצאו בשני ערים אלו פסלונים וציורים של דמויות בתנוחות יוגיות,מכך הסיקו החוקרים שבשנים אלו תרגול היוגה ,בצורה כזאת או אחרת, כבר הייה קיים.

בנוסף גילו שלאחר הפלישה הארית לאזור בשנת 2000 לפנה"ס ,התרבות הזאת מתחילה לדעוך.

כשהארים פלשו לאזור ,הם החלו לכפות את דרכם,דתם ודעתם.לעיתים גם בכוח הזרוע.משם מתחילה החלוקה ל 4 מעמדות:

המעמד העליון היו ה-ברהמינים שהם היו כוהני הדת.

המעמד השני היו ה-כשהטריאס שהם היו הלוחמים.

המעמד השלישי היו ה-ווישיאס  שהם היו הסוחרים ובעלי האדמות.

והמעמד הרביעי היו ה-צ'ודראס שהם היו העבדים.

חוץ מ 4 אלו היו השבטים שלא "אולפו" ונחשבו כטמאים לחלוטין.

באותה תקופה החיים היו ארוגים דרך טקסים שמי שניהל אותם היו הברהמינים,שלאט לאט צברו יותר ויותר כוח.

לציידם של הברהמינים מתחיל להתפתח זרם שנקרא:   shramanism-"החושבים החופשיים".זרם זה היה מורכב מזרמי משנה רבים ובניהם היאטיס,מוניס,ג'ינאס,רישיס,יוגיס,סאדניס.

החושבים החופשיים היו מעין מורדים שהחלו להתקיים בצד והפוך לברהמינים.

החושבים החופשיים עסקו בעבודה רוחנית,בחיפוש ובשאלות פילוסופיות קיומיות,הם עסקו בתרגול יוגה שאז התמקד בסגפנות,אי-אלימות ומדיטציה.

הברהמינים התחילו לזהות את ניסיון החלשת כוחם ולאט לאט החושבים החופשיים נפלטים החוצה אל היער וההר.אם הזמן אנשים מהמעמדות הנמוכים מצטרפים לחושבים החופשיים,בעיקר של מעמד הלוחמים.בסביבות 1500 לפנה"ס התחילו להופיע כתבי ה-upanishads .אלו הם הכתבים של החושבים החופשיים.הפירוש של המילה   upanishadsהוא-  "לשבת לרגליהם". בכתבים אלו היה ניחוח נסתר ומיסטי שלאט לאט גנב מזוהרן של הואדות(הכתבים של הברהמינים).

ה- Upanishads נתפסים ככתבים היוגים הראשונים,אך רובם היו כתובים בצורה סתומה ומוצפנת.כל Upanishad חובר ע"י יוגי אחר,הם נכתבו בין 500-1500 לפנה"ס. היוגה סוטרה של פטנג'לי נכתבה סביב המאה השניה לספירה,יצירה מופלאה זו ביארה ופישטה את המורכבות של כתבי ה- Upanishads.

בערך בשנת 500 לספירה מתחילה התקופה המתקשרת לטנטריזם,בזרם זה מתחילה עבודה אם ה-kaya sadhana-עבודה עם הכוחות שטמונים בגופנו. משם בעצם מתפתח מה שאנו מכירים היום כ-hata yoga. 2 המורים הגדולים באותה תקופה היו: matsyendra-nath ו- .gorak-nathשני מורים אלו היו כנגד שיטת המעמדות,הם היו פמיניסטים ,הם היו נודדים .מסופר שהם היו מאוד חזקים,מומחים באומניות לחימה,בעלי ידע עמוק בקריות (ניקיונות),פראנאימה,מדיטציה ותרגול אסאנות. באותה תקופה נכתבו חיבורים רבים כגון ה –siva samhita וה- hata yoga pradipika. בכתבים אלו ובעוד היה מוצפן ולא מוצפן ידע רב על התרגול.במהלך 1500 השנה שחלפו מאז ועד היום.התפתחה והשתנה היוגה.מורים רבים הוסיפו טכניקות חדשות וטכניקות ישנות הלכו לאיבוד באבק הזמן, או שנשמרו בסוד אצל מורים מסוימים.המערב חדר למזרח והשפיע על אופן התרגול בצורות רבות לעיתים חיוביות ולעיתים מזיקות. מאסטר שאנדור ראמטה שפיתח  את שיטת ה-shadow yoga ,נשאר נאמן לבסיס ולמקור הראשוני של התרגול.שאנדור ומורים נוספים כגון ב.ק.ס איינגאר(מייסד אסכולת איינגאר),בנו דסיקשר (מייסד אסכולת הויני יוגה) ופאטבי גוי'ס(מייסד אסכולת אשטנגה) הושפעו רבות מהמורה הנערץ- קרישנהמצ'אריה שהקפיד ללמד במסורת ה- .old school  בזרם ה-shadow yoga ישנם שלושה סדרות  המבוא, שנקראותPrelude.סדרות אלו מכילות את כל כיווני התנועה שיכינו את המתרגל לתשע אסנות המפתח,ולתנוחות הנגזרות מתשע אלו.שאנדור טוען שתרגול תנוחות ישיבה ושכיבה מורכבות אלו ללא הכנה ארוכה,אינטנסיבית ועמוקה ,תגרום לבזבוז אנרגיה גדול וסיכון של פציעה.

מהתבוננות אובייקטיבית זו על התפתחות התרגול היוגי,שמים לב שהראשונים שהצטרפו לאותם "חושבים חופשיים" היו אנשים מקסטת הלוחמים.הסקת מסקנות פשוטה מביאה אותנו להבין שהבסיס התנועתי למה שלימים התפתח לhata yoga ,על כל זרמיה שאנו מכירים היום ,הן סדרות תנועה מעולם אומניות הלחימה ההודיות.עוד אז הבינו שהדרך הטובה ביותר להכין את הגוף לכל אותן תנוחות ישיבה ושכיבה מורכבות,הן תנוחות העמידה למיניהן.סדרות התנועה מעולם השאדו יוגה, (שרוב רובן נעשה בעמידה), מכילות תנועה ספירלית ומעגלית(סדרות לוחמים) ותנועה ליניארית (ברכות שמש) ובכך מכסות את שלושת כיווני התנועה של מפרקי הגוף.ובכך עוזרות למתרגל לחזק ולהגדיל את טווח התנועה של המפרקים,הרצועות, הגידים,השרירים והאיברים השונים בגופו. שלושת הסדרות נלמדות באיטיות ולאורך זמן,כאשר דרגת הקושי עולה מסדרה לסדרה . שנדור ממליץ לתרגל את שלושת הסדרות בין שלוש לשבע שנים(תלוי במידת המוכנות,המבנה והמסירות של התלמיד)לפני שניגשים לתנוחות הישיבה.

אין ספק שהיוגה עשתה דרך ארוכה מתקופת ה- shramanism,היוגה השתנתה והתפתחה לאורך הדורות.הידע עבר ממורה לתלמיד בעל פה או בכתב,וכל תלמיד שלימים הפך למורה הכניס להוראתו משהו חדש,שונה ומתאים יותר לאוכלוסייה ולזמנים שבה הוא חי. העובדה הפשוטה היא שבראש ובראשונה היוגה שרדה,לעומת מסורות אחרות שנעלמו באבק הזמנים.ויותר מכך,תרגול היוגה חדר לכל היבשות וכמעט לכל העמים באשר הם.הסיבה העיקרית לכך היא שתרגול יוגה אף פעם לא היה קשור לדת מסוימת. התרגול היוגי מקרב כל אדם לבוראו בלי קשר לתרגול דתי כזה או אחר,עצם ראיית הנשמה מקרב ומזכך את ההבנה והאמונה באל.

כאן חשוב לי להביא נושא חשוב נוסף.תלמידים ומורים רבים מתמקדים רק בתרגול האסנות .היוגה היא מערכת בעלת 8 שלבים:

- Yama     קוד מוסרי
Niyama   
-טיהור עצמי ולימוד.
Asana 
–תנוחה (תרגול פיזי)
Pranayama 
-שליטה בנשימה
Pratyahara 
-שליטה בהכרה (נסיגת החושים)
Dharana 
-ריכוז
Dhyana 
-מדיטציה
Samadhi 
–התבוננות,שחרור, הארה.

צריך ללמוד ולהכיר את כל השמונה בכדי להבין את תרגול היוגה במלואו.כאשר לומדים את השלבים השונים אפשר לזהות את השינויים שמתחוללים בנו עם הזמן בעקבות התרגול.

בספרו "עץ היוגה",מטייב לתאר ב.ק.ס איינגאר איך כל שמונת השלבים באים לידי ביטוי בתרגול האסנות. רמה כזאת של תרגול מעוררת השראה וכיוון בדרך.ליבנתים סרטט לנו פטנגאל'י מפה מפורטת ,סולם בעל שמונה שלבים, שעליו אפשר לטפס בבטחה.היוגי המסור, לאורך שנות תרגולו ,"משוטט" לו בין השלבים,הלוך ושוב, ולומד להכיר את גופו,נפשו ונשמתו.ההגעה לשלב האחרון תלויה בחסדו של האל, באמונה גדולה ובמסירות ללא תנאי. מניסיוני כמורה,תלמיד וכמתרגל אין דרך אחת שמתאימה לכל בני האדם.לכל אחד יש תכונות,מבנה נפשי ופיזי,משיכה והבנה שונה.אנחנו שונים ולכן הצרכים שלנו שונים.מה שמתאים לאדם היום לא בטוח שיתאים לו גם מחר.קיבעון בתרגול יוצר תקיעות וחוסר מעוף .יותר מכך,קיבעון בתרגול יוצר אי-סימטרייה במבנה הגוף ויצירת סטגנציות וחסימות נוספות.בכל יום צריך לתת ליצירתיות ולדמיון שלנו לשוטט למחוזיים לא ידועים.התרגול של היום צריך להמשיך מאיפה שהתרגול של אתמול הפסיק.מה שהיה בלתי אפשרי נהיה אפשרי.כל הצורות וכל התכנים נמצאים במצב קבוע של זרימה.רעיון זה של שינוי קבוע ומתמשך נקרא פרינאמאוודה בסנסקריט.הדרך שבה אנו רואים דברים היום לא חייבת להיות הדרך שבה ראינו דברים אתמול.זאת מכיוון שהמצבים,היחסים שלנו עם אחרים,ואנחנו עצמנו-כל אלה השתנו בינתיים. ההמלצה לתרגול יוגה קבוע נובעת מהעיקרון לפיו באמצעות תרגול אנו יכולים ללמוד להיות נוכחים בכל רגע,וכך להשיג חלק גדול ממה שקודם היה מעבר ליכולתנו.

יש בגופנו 300 מפרקים,למוח יש 4 אונות,כלי הדם הם באורך של 96000 ק"מ(אם מסכמים את כל העורקים,הוורידים ונימי הדם),פני השטח של הריאות הם בגודל מגרש טניס,יש 16000 ק"מ של אנרגיה ביולוגית שזורמת במערכת העצבים.היוגה מסייעת לכל החלקים האלה לפעול יחד כך שפעולתם תהיה הרמונית ומתואמת.היוגה פועלת על המצפון שלנו.היוגה פועלת על התודעה שלנו.היוגה פועלת על התבונה שלנו.היוגה פועלת על חושינו.היוגה פועלת על הבשר שלנו.היוגה פועלת על אברי החישה שלנו.לכן היא נקראת אמנות גלובלית.כשהגוף,הנפש והנשמה שלנו בריאים והרמוניים,נביא בריאות והרמוניה לסובבים אותנו ובריאות והרמוניה לעולם-לא על ידי פרישה מהעולם,אלא בהיותנו אבר חי ובריא בגוף האנושות.

 

תודה לבת זוגתי,למורי ולתלמידי היקרים .

מאת:דודו רווח

dudurevach@gmail.com

                       סוף

 

ביבליוגרפיה:

הרצאות פרונטאליות עם דודי מלכא ושאנדור ראמטה

ב.ק.ס איינגאר-אור על היוגה

ב.ק.ב איינגאר –עץ היוגה

ט.ק.וו. דסיקשר- לב היוגה

Shadow yoga, chaya yoga-shandor remeta

סואמי וישנו דיוננדה-ספר היוגה השלם

שיתוף
  • Email
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
  • Print
אבחון אסאנות בידוד גונות דושות הזדקנות התכנסות חסד טבע יוגה יציבה מזונות-על ניקוי פילוסופיה פסיכולוגיה פראנאימאמה פתולוגיה צמחים צמיחה רפואה משלימה רצפת האגן שאנדור ראמטה תודעה תוכלת חיים תזונה תנוחה
« הקודם
הבא »
השארת תגובה

ביטול

שיטות הטיפול
  • קליניקה
  • טיפול אינטגרטיבי
  • האתה יוגה ברוח השאדו יוגה
  • טיפול בתנועה
  • קורס להכשרת מטפלים בתנועה בסגנון shin sen do
  • פוקוסינג
  • זן שיאצו
  • טווינה
  • טיפול בהתמכרויות
תוספי תזונה
  • תוספי תזונה
  • אודות חברת Coral Club
  • מיקרוהידרין
  • פרסט פוד, קולוסטרום
  • קליפת עץ הנמלים
  • ספירולינה
  • פלקסיקור
  • ויטמינים טעימים לילדים
  • אספסת
  • ביושייפ
  • סופר מזון
  • תקנון חברת קורל קלאב
דודו רווח – דרך היוגה
מטפל ומורה לתנועה מטעם מכללת וינגייט, תלמיד ומורה ליוגה מזה 17 שנים, מטפל בשיאצו, טווינה, ג'יין-שיין-אוקופרסורה, פוקוסינג (עם התמחות בטראומה), מדריך שיטת 12 הצעדים לטיפול בהתמכרויות. בעל תואר ראשון B.A במדעי ההתנהגות (התמחות בקרימינולוגיה). טל. 050-8543340 | אימייל: davidrevach1@gmail.com לאתר קורל קלאב - לחצו כאן>
פוסטים אחרונים
  • צורה ללא צורה / מאת מורה הזן הקואין (המאה ה-17-18)
  • הבסיס האנתרופולוגי של התפתחות היוגה / דודו רווח
  • רפואת תדרים, נוירוני מראה ויוגה- דודו רווח
  • תרגול בשעה טובה – מאת דודו רווח
  • נירוני מראה, 4 מעגלי ההתמכרות ויוגה/דודו רווח
קישורים חשובים
  • דף בית
  • אודות
  • קליניקה
  • שיעורי יוגה ותנועה
  • תוספי תזונה
  • סדנאות
  • מאמרים
  • גלריות
  • צור קשר
בניית אתרים: עודד ארזי 052-4842249
Powered by WordPress
loading ביטול
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.