בס"ד
תרגול בשעה טובה/דודו רווח
במאמר זה הביא את חלק מההמלצות לזמני התרגול הנכונים ע"פ חלק ממסורות המזרח. בדגש על אומנות היוגה והרפואה הסינית .
על פי אומנות היוגה הזמנים הטובים ביותר לתרגול הם : לפני הזריחה , אמצע היום ,לפני השקיעה ולפני חצות.
כאשר בשעות הזריחה והשקיעה יש אנרגיה סאטווית סביבנו, דבר שמקל, מייעל ומעצים את התרגול. ובאמצע היום ולפני חצות יש רמיזה בכתבים על מצב מאוזן אנרגטית. בשעות אלה פוחתת הסכנה לפציעה בתרגול. מניסיוני האישי, שעות הבוקר מאוד מומלצות למתחילים וגם למתרגלים מנוסים. יש ראשוניות בשעות האלה, דבר שנותן למתרגל הזדמנות לעבוד עם הגוף הפיזי,הרגשי והמנטלי בכנות גדולה יותר, כמו כן שעות אלה מצוינות לתרגולי נשימה למיניהם באסכולות השונות (במיוחד שעת הזריחה ולפניה).
בערב הגוף כבר יחסית פתוח וגמיש יותר מעיסוקי היום יום-דבר שעוזר מאוד במיוחד עם בוחרים לבצע תרגול יותר תנועתי (לאו דווקא אינטנסיבי).גם במסורות השמאניזם האינדיאני אנו מוצאים אזכורים לשעות הדמדומים כשעות "בעלות עוצמה". אפשר גם לבצע בשעות הערב תרגולים יותר מקרקעים ומכנסים כהכנה לשעות הלילה והשינה.
בשעות הצהריים יש הזדמנות לעשות תרגול מאוזן ומתואם למצב הפיזי, הרגשי והמנטלי באותו הרגע. בהמשך המאמר נראה שהאברים שבהם יש זרימת צ'י (פראנה) מוגברת בשעות הצהריים הם הלב והמעי הדק השייכים לאלמנט האש ולכן לא רצוי לעשות תרגול מאומץ מדי בשעות אלו.
לתרגול בלילה יש את הקסם שלו-אני אישית מכוון אותו להרפיה בשימת דגש בתנוחות מכנסות וכפיפות קדימה. עם זאת, יש צד נוסף לתרגול בלילה שגם אותו צריך לחקור עם השנים-הצד התנועתי- אפשר לנוע ולחוות בצורה מאוד מעניינת את סדרות התנועה מעולם היוגה לפי האסכולות השונות ,או קאטות תנועתיות מעולם הצ'י קונג/טאי-צ'י/קונג-פו/קנדו (אומנות חרב יפנית) או סגנונות נוספים כגון סגנון ה shin-sen-so.
כמו כן מסורת היוגה ממליצה להימנע מתרגול מאתגר ואינטנסיבי בימים של ירח מלא או ירח חסר.
על פי כתבי היוגה,כל שעה עגולה נשלטת ע"י 5 האלמנטים בגוף :
ב 8 דק' הראשונות שולט אלמנט הרוח
ב 12 הדק' הבאות שולט אלמנט האש
ב 16 הדק' הבאות שולט אלמנט המים
ב 20 דק' הבאות שולט אלמנט האדמה
ב 4 דק' הנותרות שולט אלמנט האתר.
כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר והימנע מפגיעות בזמן תרגול-יש להתחיל לתרגל כאשר אלמנט האדמה או המים שולטים.
לדוגמה :נכון להתחיל חימום בין 6:20 ל-6:56 (זמן השליטה של אלמנט המים והאדמה)..
במסורות שמגיעות מטיבט יש אזכורים מאוד מעניינים שמתארים בפרוט (וברמיזה…) באיזה איבר הפראנה נמצאת בכל יום ויום בחודש. אך במאמר זה לא אפרט בנושא זה.
שעון האיברים הסיני (Chinese Organ Clock) הוא כלי נוסף שעוזר להבין את התפקוד של הגוף דרך הדינמיקה של זרימת האנרגיה. לפי הרפואה הסינית, הצ'י מתחיל את המסלול היומי שלו בריאות ומסיים אותו בכבד, במחזוריות של 24 שעות. בכל תחנה הוא נמצא במשך שעתיים. לכן, סימפטומים שמתרחשים בשעה קבועה, יכולים להיות נקודת פתיחה טובה לאבחנה מצד אחד, או להרגלי חיים נכונים מצד שני.
ריאות 3:00 לפנות בוקר- 5:00 לפנות בוקר
האנרגיה מתחילה בריאות בשעה שלוש לפנות בוקר, השעה המקורית בה מתחיל היום. לפי הרפואה הסינית הריאות אחראיות על הנשימה, כמו גם על אחסון הצ'י המגן (Wei Qi) שהתפקיד שלה הוא למנוע ממחוללי מחלה חיצוניים (כמו וירוסים) לפלוש לגוף. מה שמסביר למה בזמן הזה קצב הנשימה הוא אטי וזרימת הדם מינימלית. הריאות צריכות לנוח ולטעון את עצמן מחדש. אם יש בעיה בריאות, היא תבוא לידי ביטוי שעות האלה (שיעול, עיטוש, או בעיות שינה).
מעי גס 5:00 לפנות בוקר עד 7:00 בבוקר
בתור בן-הזוג של הריאות, גם למעי הגס יש חלק במערכת הנשימה. אבל ברפואה הסינית, המעי הגס פחות או יותר קיבל את התפקיד הכי מלוכלך, והוא בעיקר אחראי בעיקר להפרשה של פסולת. בזמן הזה, המעי הגס עובד בכל המרץ כדי להפריש פסולת מהגוף. אם הצואה לא מתעכלת ביעילות בתוך 24 שעות, הרעלים בה יספגו מחדש עם הנוזלים במעי הגס. זאת הסיבה העיקרית בגללה רבים סובלים מעצירות.
קיבה 7:00-9:00 בבוקר
אחרי שהמעיים ריקים, יש מקום להתחיל מחדש. לקיבה ברפואה הסינית יש תפקיד דומה לקיבה של הרפואה המערבית. בזמן הזה ביום יש לקיבה את הכי הרבה אנרגיה, ולכן הרפואה הסינית מדגישה את חשיבותה של ארוחת הבוקר (שתכף גם תבינו למה קוראים לה הארוחה הכי חשובה ביום). מבחינה פיסית, בשעה הזאת מתרחשת רוב הפעילות שעוזרת למזון להתעכל, להתפרק למולקולות קטנטנות, ולהיספג בקלות בגוף. על אותו משקל, הערב הוא הזמן בו הקיבה הכי חלשה, ולכן לא מומלץ לאכול מזון כבד. אם הקיבה חלשה, זה יכול להתבטא בשינויים בתיאבון, בבחילה או צמא. ובגלל שהקיבה נחשבת לבת-הזוג של הטחול, כשהיא חלשה הטחול לא יכול ליצר מספיק צ'י לכל הגוף.
טחול 9:00-11:00 בבוקר
מבין כל האיברים, דומה כי התפקיד של הטחול ברפואה הסינית הוא השונה ביותר מהתפקיד שלו ברפואה מערבית. בסינית, הטחול הוא חלק מרכזי בבריאות ובחיוניות של הגוף. אפשר אפילו להגיד שכל החיוניות שלנו תלויה בכך שהטחול מקבל הזנה נאותה מהקיבה. אחרי שהקיבה העבירה את התכולה שלה הלאה לטחול, הוא לוקח אותו, עושה ממנו אנרגיה ומעביר לכל הגוף.
לב 11:00 בבוקר- 13:00 בצהריים
הלב אצל הסינים נחשב לקיסר של האיברים הפנימיים ולבית של התודעה. הוא לא רק אחראי לזרימה תקינה של דם ( כמו התפקיד מערבי שלו), אלא גם לשינה טובה ולשלווה. הלב מקבל חומרים מהמזון, לוקח את מה שהוא צריך ואת השאר מעביר הלאה. את המצב של הלב רואים בפנים (חיוורים, או סמוקים) וממש בקצה הלשון. האיזון שלו חשוב לתהליכי שינה, חשיבה, זיכרון וביטוי.
מעי דק 13:00-15:00 בצהריים
הקיבה, המעי הגס והמעי הדק עובדים ביחד בתהליך העיכול. אחרי שהקיבה העבירה את החומרים החיוניים מהמזון לטחול, היא שולחת את השאריות למעי הדק, שם מתרחש תהליך עיבוד נוסף. הפעם של נוזלים. נוזלים לא חיוניים עוברים לכליות ולשלפוחית השתן, התחנה האחרונה שלהם בגוף. סימנים לחוסר איזון של המעי הדק עשויים להיות כאבי בטן תחתונה, נפיחות וגזים.
שלפוחית שתן 15:00- 17:00 אחר הצהריים
הכליות ושלפוחית השתן קשורות מבחינה מבנית ותפקודית. שלפוחית השתן מאחסנת שתן מהכליות ושומרת עליו עד שהוא עוזב את הגוף. היא אחראית להיפטר מהפסולת של חילוף החומרים מהבוקר.
כליות 17:00 אחר הצהריים- 19:00 בערב
הכליות ברפואה סינית לא רק אחראיות לזרימה תקינה של שתן, הן גם המקור הראשוני ביותר לאנרגיה. הכוח החיוני ברמה היומיומית. ככל שמתבגרים, הכליות נחלשות ואז רואים ירידה כללית ברמת האנרגיה. פיזית, הן מסננות נוזלים ומחליטות מה לשמור ומה לזרוק לפח. בנוסף, הן אחראיות לבריאות העצמות, השער, כוח הרצון והמיניות.
מעטפת הלב 19:00-21:00 בערב
כשמה כן היא. השומרת של הלב. היא לא נפרדת מהלב, אבל יש לה מרדיאן משל עצמה והיא חשובה בדיוק כמו הלב. היא קו ההגנה הראשון של הלב, והרבה פעמים מי שצריך להגיע ללב, יצטרך קודם כל לעבור דרכה. היא משפיעה במיוחד על התודעה, וחוסר איזון בה עשוי לקבל ביטוי בלחץ חזה ובחוסר מנוחה. במטרה לשמור על השומרת של האיבר הכי חשוב לנו, זה הזמן הכי טוב לנוח ולהתכונן לקראת סוף היום.
מחמם משולש 21:00 בערב- 23:00 בלילה
מי שיחפש את המחמם המשולש עשוי להתאכזב. הוא לא נחשב לאיבר במובן הפיסי של המילה. אבל מבחינה אנרגטית הוא מורכב משלושה חלקים (מחמם עליון, מחמם אמצעי ומחמם תחתון) והוא לא מוגבל לתפקיד אחד. הוא קשור לחילוף חומרים של נוזלים ולכן גם לתפקוד הכליות. הוא קשור גם לחילוף החומרים של מזון ולכן גם לתפקוד של הטחול. בעצם, אפשר להגיד שהוא מחליף החומרים העיקרי בגוף.
כיס מרה 23:00 בלילה- 01:00 לפנות בוקר
אמנם הוא בן-הזוג הרשמי של הכבד, אבל הוא האיבר היחיד שלא ממש אחראי באופן ישיר לחילוף חומרים של מזון ושתייה. בדומה לרפואה המערבית, כיס המרה הוא מעיין תחנת מעבר, שמקבל מיצי מרה מהכבד ומאחסן אותם עד לתחילת תהליך העיכול. הוא תלוי בכבד ושניהם יחד אחראים לזרימה תקינה של צ'י בגוף. כיס המרה משפיע גם על איכות ואורך החלומות, אבל התפקיד העיקרי שלו הוא בקבלת החלטות.
כבד 01:00-3:00 לפנות בוקר
הסינים אומרים שהכבד קשור ליכולת לתכנן את החיים, וכדי לתכנן צריך לדעת לקבל החלטות (כיס המרה). הכבד ברפואה סינית אחראי לזרימה תקינה של צ'י בכל הגוף. גם ברמה הפיזית ולא פחות ברמה הרגשית. בשעה הזאת הוא עובד כדי לפרק רעלים, ואם אנחנו רוצים לעזור לו אנחנו יכולים לאכול הרבה ירקות ירוקים ועלים וללכת לישון לפני 11 בלילה.
מחזור הוסת הנשי:
רובנו למדנו להשתמש במילה "מחזור" כדי להגדיר את הדימום החודשי. אך למעשה מחזור הוא מצב קבוע אצל האישה. ה"מחזור" נמצא כל החודש, שכן האישה בעצם מהותה מושפעת כל חייה ממחזוריות: מחזור חודשי, הריון ולידה, גיל מעבר ועוד שינויים מחזוריים אפשריים. ימי הווסת הם ימים בתוך המחזור החודשי. אלו ימים בהם הגוף מפנה את האנרגיה שלו כלפי מטה, כלפי האדמה. הגוף נפרד מרקמה חשובה שהתכוונה להזין חיים חדשים בתוכו.
ימי הווסת הם ימים של חסד. ימים של הקשבה, התבוננות והתכנסות. אלו ימים בהם האינטואיציה של האישה במיטבה. כאשר לא נותנים לזה ביטוי כתוצאה מאורח חיים דינמי קבוע, הימים האלו הופכים להיות מטלטלים. הגוף זקוק למנוחה, הרפיה ומדיטציה, אך האישה ממלאת את כל תפקידיה בנאמנות תרבותית ומרצה את הבוס, הבעל והילדים, אז גופה זועק: מיגרנות, כאבי בטן קשים ומנטרלים, עצבנות ומצבי רוח קשים, תשוקה עזה למתוק ועוד. אם האישה ממשיכה בשלה, הגוף יחמיר את המצב עד כדי בעיות קשות הרבה יותר.
בתרביות רבות מחזור הווסת של האישה נתפס כמקודש. כל מחזור יתחיל בימי הווסת, הימים של הווסת הם ימים של כינוס פנימה התבוננות, סוג של חשבון נפש, ימים שבהם טוב לווסת את הפעילות להוריד הילוך, הימים שבהן fsh (הורמון מגרה זקיק המופרש מההיפופיזה) מתחיל לעלות עד לביוץ. לאחר הווסת מתחילה עלייתו של האסטרוגן המופרש מהשחלות. האסטרוגן מכין את הגוף לקליטה של היריון ע"י עיבוי רירית הרחם והתפתחות צינורות החלב שבשד, הגוף מכין עצמו לבריאה של חיים חדשים. בשלב זה ביצית מבשילה בשחלה בתוך זקיק וכשהזקיק גדול הביצית פורצת מתוכו ומתוך השחלה, זה רגע הביוץ. הביצית נשאבת ע"י החצוצרה ונודדת לאורכה עד שהיא מגיעה לרחם. אסטרוגן מעלה חדות וזיכרון, מעלה את החשק המיני, מעלה את היכולות הקוגניטיבית, מפתח את החושים, מרכך את העור, מחזק את העצמות ונוגד דיכאון. האסטרוגן יגיע לשיאו בביוץ. במידה ואין האישה הרה בזמן הביוץ היא עוברת למחצית השנייה של מחזור הווסת.
Lh המופרש מההיפופיזה הופך את הזקיק שממנו פרצה הביצית לגופיף צהוב, הגופיף הצהוב אשר בשחלה יפריש פרוגסטרון אשר יזין את רירית הרחם לקראת ההיריון הרצוי הורמון זה גם אחראי על כך שהגוף לא ידחה את ההיריון. השבועות שמהביוץ עד לווסת זה הזמן שבו מתחיל כינוס עדין והדרגתי פנימה.
ממש לפני הווסת, האסטרוגן עולה וישנה תחושה שרוצים להיות פעילים, כאילו שאפשר לעשות הכול; אבל בארבעת הימים הבאים רמת האסטרוגן תרד. ולכן כדאי לשמור על רמת האנרגיה בזמן המחזור. אם שומרים על האנרגיה בזמן המחזור ואחרי המחזור משתמשים בה, התרגול מעמיק ומשתבח. בזמן הווסת רמת האסטרוגן נמוכה, ולאט מתחילה לעלות במהלך המחזור- לקראת חלקו השני. אסטרוגן גורם לגוף להיות פעיל, שומר על רעננות המינד ועוזר להתגבר על עייפות. שימו לב- ב15 הימים אחרי המחזור עד לביוץ הגוף עובד מצוין וב 15 הימים שבין הביוץ ועד למחזור הוא לא כ"כ משתף פעולה. חשים בעייפות, כעס ,כובד חום וכו.. ואז צריך לתרגל בהתאם. כך שהתרגול של לפני הביוץ עוזר לימים שאחרי הביוץ. זאת לא שאלה של לעשות פחות או יותר אלא איך עומדים מול המצב ועושים את ההתאמה. גם תרגול פראנאיאמה צריך להיות מותאם למחזור החודשי.
בזמן הווסת אי אפשר לתרגל יותר מדי פראניאיאמה. היכולת פוחתת וישנה עייפות פנימית,לא צריך להכריח את הגוף לתרגל פראנאיאמה. אחרי המחזור זה זמן מצוין לתרגול פראנאיאמה. היכולת גדולה יותר- היכולת לשאוף, להחזיק בפנים, לנשוף וכו.. עולה.
בזמן הביוץ מצוין לתרגל פראנאיאמה היא יכולה לעזור לביוץ טוב יותר. בין הגילאים 14-50 חשוב לבסס תרגול שמותאם למחזור החודשי.
המתרגל המסור צריך להתנסות במגוון תרגולי יוגה בשעות שונות ,כל זאת בכדי לחקור את ההשפעות של שעות היום על תרגולו האישי, גופו, תודעתו ורגשותיו. בעיני, למורה היוגה יש אחריות גדולה, חובה וזכות להתנסות בתרגול מגוון בכל שעות היום בכדי לחקור באופן אישי ולהתוות דרך בטוחה לתלמידיו.
תודה גדולה לאשתי, לילדי, למורי ולתלמידי היקרים.
תרגול נעים ופורה לכולנו.
ביביליוגרפיה:
-השעון הביולוגי הסיני. לחיות נכון עם כיוון השעון / מאיה איטקין
- Shadow yoga ,chaya yoga/ shandor remete
-המסע פנימה / דודו רווח
-ווסת, ביוץ, יוגה ומה שבניהם / דודו רווח